Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowa ,, zaślepka „:

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka wody,3 szklanki maślanki,Sól,2 łyżki mąki razowej ,1,5 łyżki mąki pszennej
4 ziemniaki,2 łyżeczki pokrojonego koperku

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowa ,, zaślepka „:

Bardzo oszczędna wersja ,,Polewki de domo „.Akurat za tą zupełnie jałowa wersja polewki nie specjalnie przepadam , ale już niejednokrotnie przekonałam się ,że przy wszelkiego rodzaju schorzeniach wymagających diety doskonale się sprawdza .
Ugotować ziemniaki w mundurkach .W tym czasie kiedy się gotują – zagotować 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się .Osolić do smaku .
Odcedzić ziemniaki , obrać i pokroić w plasterki . Pospać koperkiem .Podawać polewkę wlana w miseczkę i osobno ziemniaki w plasterkach lub ułożyć plastry ziemniaków na talerzu i oblać polewką .

Nie jest to potrawa ,, powalająca „ smakiem .Tak jak mi opowiadała Prababcia gotowano ja w czasach wielkiego głodu .Wersję okraszona cebulka i skwarkami z boczku bardzo lubię jem z rozsądku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 19.08.2011 08:54
ciekawa nazwa ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak