Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czerwonych borówek i gruszek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 1 kg
gruszki 1 kg
cukier 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czerwonych borówek i gruszek

Borówki umyć, oczyścić i przebrać. Następnie zalać wrzątkiem i podgrzewać , nie dopuszczając do zagotowania. Dodać cukier i gotować 10 min. na małym ogniu. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać do gotujących się borówek. Gotować, aż owoce staną się szkliste. Nasz dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.12.2013 09:43
ciekawy przepis
RenataZ-et 05.01.2013 22:16
musi super smakować taki dżem
caralajna 25.08.2012 07:05
pyszne smaki
Anna152 20.10.2011 07:59
fajny przepis
IlonaAlbertos 02.10.2010 18:07
Uwielbiam dżemy, gruszki i borówki to świetne połączenie, muszę kiedyś wypróbować Twój przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak