Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimny pies

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
jajko 2
cukier 100g
kakao 50g
cukier waniliowy łyzeczka
cukier puder
mleko 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimny pies

Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stęzec.

Forme keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papeiru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na palstry.

Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzieki temu smak był bogatszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 17.04.2012 20:42
Prezentuje się bardzo apetycznie i ma zaletę - na pewno nie przypali się w czasie pieczenia:)
jolajka 27.09.2011 08:23
już myślałam o zimnym hoddogu, a tu taka niespodzianka, ciekawie wygląda
Joanna108
Joanna108 05.06.2011 19:48
Lubię ciasta, których nie trzeba piec, więc z pewnością wypróbuję.
Jolanta40 01.03.2011 09:24
zaintrygowała mnie nazwa
Emilia22 02.10.2010 11:15
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak