Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho z gruchą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho z gruchą

3 jaja
150g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
aromat waniliowy (wg uznania)
250 g mąki
2 łyżeczki proszki do pieczenia
50g masła
7 łyżek mleka
szczypta soli
1 kg gruszek
200g cukru pudru


Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować masłem). Ciasto rozsmarować na blasze i piec 15 minut.


Owoce umyć i oczyścić. Pokroić na małe kawałki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli cukier. Do piany dodać owoce.


Piekarnik przestawić na 150 st. C. Pianę z owocami rozsmarować na cieście i zapiekać w piekarniku 20 minut. Ostudzić i podzielić na kawałki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 05.08.2011 13:37
super
ronald88 05.08.2011 13:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak