Sposób przygotowania

spód:


90g masła
1/4 łyżeczki soli
25ml zimnego mleka lub wody
125g mąki


wypełnienie:


500g jadóg i porzeczek


Wszystkie składniki na spód rozcieramy w misce. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26cm wylepiamy ciastem. Chowamy do lodówki na 2 godziny.


Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C. Wyjąć formę z ciastem, wyłożyć papierem do pieczeniai wypełnić suchą fasolą. Piec 15 minut. Wyjąć fasolę i napełnić owocami.


masa:


1 jajko
75g cukru pudru
25g mleka
25g śmietanki słodkiej
20g mielonych migdałów
55g oziębionego masła




Jajko utrzeć z cukerm. Dodać mleko, śmietankę, migdały i wmieszać masło pokrojone na małe kawałeczki. Całość wlać na owoce i wstawić do piekarnika na 20-30 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !