Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort cytrynowy z ananasami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 12 szt.
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z cytryny
starta skórka z cytryny
śmietana kremowa 30% lub 36% 2 l
3 łyzki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
starta czekolada do dekopracji
ananas z puszki 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tort cytrynowy z ananasami

Ciasto; Jajka ubij na parze. Dodaj cukier i 2 łyżki ciepłej wody, wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj startą skórkę z cytryny, wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej tortownicy, piecz 35-45 minut w temp. 160-180. Ostudź, przekrój na trzy placki.
Masa: Żelatynę namocz 1 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzej, rozpuść. Ananasy pokrój na małe kawałki. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Następnie dodaj ananasy i delikatnie wymieszaj. Każdy krążek biszkoptu skrop sokiem z cytryny. Posmaruj dżemem ananasowym i masą śmietanową, ułóż jeden na drugim. Udekoruj np. startą czekoladą i płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 17.04.2011 01:34
extra torcik
Tika4444 23.01.2011 20:21
super tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak