Sposób przygotowania

Ciasto makowe:
Cukier puder utrzeć z miękką margaryną. Dodawać 6 żółtek, ucierać za pomocą miksera. Następnie dodawać porcjami masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać masę mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm , wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopniach, przez 50 minut.

Krem:
Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.
Można też skorzystać z gotowego kremu typu Karpatka, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.

Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować kremem. Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    No nie następny pomieszany przepis. Podaję prawidłowe składniki. Ciasto makowe: 1 opakowanie masy makowej 800g 200g cukru pudru 6 jajek 150g margaryny 4 łyżki bułki tartej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny lub masła
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo łady
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pysznosci
  • 1
    original
    Opublikowano

    rakow2

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacja;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacja;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !