Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski z polewą i skórką z pomarańczy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
miód 500 g
cukier 2 szkl
mąka pszenna 1 kg
jajko 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
mleko 1/2 szkl
sól
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z polewą i skórką z pomarańczy

w rondlu rozgrzewamy miód z cukrem i masłem i stale mieszając, podgrzewamy aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, studzimy. W mleku rozpuszczamy sodę. Do przestudzonej masy miodowej, stopniowo cały czas ucierając dodajemy mąkę , po 1 jajku, wlewamy sodę, dodajemy korzenie i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przekładamy w pojemnik i wkładamy do lodówki na dolna półkę. Ciasto powinno leżakować ok. 4 tygodni. „Dojrzałe” ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy, układamy w blaszce i pieczemy w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 02.12.2013 17:06
dziękuje :)
dorota20w 02.12.2013 17:06
dziekuję :)
Karolcia12 29.11.2013 20:28
przepysznie wygląda
aniole_k 21.01.2011 08:49
Ale apetycznie wygląda ! Mniemmmm...
Jolanta40 30.12.2010 16:39
świetny przepis
dorota20w 22.12.2010 18:18
cieszę się, że smakuje :) pozdrawiam
katarzyna124 21.12.2010 09:31
No i gotowy! Najbardziej przypadł do gustu mojemu synkowi, nie wiem czy do świąt dotrzyma:)
dorota20w 12.12.2010 00:30
dziękuję :)
PaniMISIOWA 11.12.2010 11:54
pięknie się prezentuje
dorota20w 25.11.2010 23:42
na pewno będzie pyszny - ja bardzo go lubię !
katarzyna124 25.11.2010 13:01
Zrobiłam ok. 10 dni temu, do świąt sobie poleżakuje w lodóweczce i zobaczymy.Już nie mogę się doczekać:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak