Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki cynamonowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa
masło 50 g
cukier 4 łyżki
cynamon 4 łyżeczki
goździki mielone szczypta
jajko 1 szt
Ciasto:
masło 100 g
jajko 2 szt
cukier 1/2 łyżki
drożdże 50 g
mleko 250 ml
500 g maki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki cynamonowe

Składniki masy wymieszać.
Drożdze rozpuścic w ciepłym mleku z maslem i cukrem. Kiedy zaczną rosnąć, połączyć ze wszystkimi składnikami i zagnieść ciasto.

Ciasto rośnie ok 45 minut
Potem na 2 lub 3 czesci podzielic i walkowac cienko.
Smarowac masą cienko i zwijac rolade, od razu ciac ostrym nozem i na blache z papierem klasc.
Musi ze 15-20 minut znow podrosnac - juz w formie slimaczkow.
Posmarowac jajkiem, mlekiem lub woda.

I do pieca. 12-15 minut w 225 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 14.11.2010 18:47
polecam bo pyszne są !
Jolanta40 14.11.2010 15:24
muszę takie upiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak