Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Faszerowany

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 ok 2 kg
mięso mielone 350 gr
Wątróba (z kurczaka) 150 gr
kajzerka 1 szt
jajko 1-2 szt
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Faszerowany

Kurczaka umyć i pomału usunąć z niego kości zaczynając od kupra a kończąc na szyi (małym ostrym nożem pomału odcinamy kości od mięsa), starając się nie przeciąć skórki. zostawiamy tylko jedną kostkę w udku i kostki w skrzydełkach.

kurczak bez kości nie wygląda zbyt atrakcyjnie Teraz mięso nacieramy solą i pieprzem i bierzemy się za farsz. Mieszamy wszystkie składniki razem wyrabiając jednolitą masę. Kurczakowi zawiązujemy szyję, aby podczas faszerowania nie uciekał nam farsz, i wkładamy do środka całe nadzienie. zszywamy wykałaczkami i sznureczkiem.smarujemy olejem, posypujemy czerwoną papryką podlewamy nie calą szklankę wody i pieczemy ok 1,5 godziny w temp 200
od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem

pod koniec mieszamy

1 łyżkę miodu,
1 łyżkę oleju i
łyżeczkę słodkiej papryki..

tym posmarować kurczaka i doprowadzić do mocnego zrumienienia.
w tym czasie pilnować bo miód może sprawić ze kurczaczek nam sie przypali..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.01.2012 18:30
mniam
Ewa104 12.11.2011 11:28
Ale mi smaku narobiłaś.
Smakosz6 23.09.2011 09:09
ależ smakowicie wygląda!
banditka 25.05.2011 08:04
ladny
Dawid15 31.03.2011 19:41
Pięknie wygląda
ZEWA 27.10.2010 20:21
lubię takie kurczaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak