Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parfait bananowe z mango

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Parfait bananowe z mango

Moja wersja pysznego i lekkiego deseru mrożonego.

2 banany (raczej większe niż mniejsze),
100 ml mleka,
1 łyżka soku z cytryny,
200 ml zimnej śmietany kremówki (30%),
1 świeże jajko,
1 żółtko równie świeże,
6 dag cukru.

Pralina:
4 dag cukru,
2,5 dag orzeszków pinii.

Sos mango:
1 bardzo dojrzałe mango*.

*Można użyć innych owoców, które lubimy.

Foremkę keksową o pojemności ok. 1 l (moja jest trochę większa, ale jest mała - a o to chodzi) wyłożyć folią spożywczą.
Banany obrać i zmiksować na puree razem z mlekiem i sokiem z cytryny. W zimnej misce ubić zimną kremówkę na sztywno, po czym wsadzić do lodówki razem z bananami, chociaż w osobnych naczyniach.
Do dużej miski wsypać cukier i dodać jajko i żółtko. Miskę umieścić w kąpieli wodnej i ubijać ok. 6 minut. Krem powinien stać się bardzo jasny i gęsty. Dodać do niego banany, a następnie wmieszać delikatnie śmietanę. Przelać całość do foremki i wsadzić na 4 godziny do zamrażalnika.

W momencie mrożenia zająć się praliną - wsypać cukier do rondelka i ostrożnie podgrzewać mieszając co jakiś czas. Należy być ostrożnym w momencie gdy się stopi i zacznie nabierać rumieńców. Powinien osiągnąć kolor miodu złotego. Do skarmelizowanego dodać pinię i wymieszać trzymając jeszcze krótka chwilkę na ogniu. Wylać zdecydowanie na płaski talerz, blachę lub pergamin (kiedyś czytałam, że dobrze jest podkład, na którym masa będzie zastygać posmarować lekko olejem neutralnym - wykorzystałam tłuszcz w sprayu, który okazał się być idealny) i delikatnie rozsmarować. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Połamać grubo wałkiem.

Na sos z mango wystarczy obrać owoc i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do pojemnika i zmiksować. Mango jest tak słodkie, że nie wymaga dodatku cukru w przeciwieństwie do truskawek czy malin, do których też radzę dodać odrobinę soku z cytryny. Myślę, że mrożone też być mogą, choć nie próbowałam... Nie każdy po prostu lubi mango.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 05.10.2013 21:31
Lubię domowe lody, choć niestety rzadko robię. Ten przepis jest naprawdę dobry.
borgia 14.01.2013 23:29
Tak. W dodatku naprawdę bardzo pyszne :). No i nie potrzeba maszynki do lodów.
plocia 14.01.2013 20:44
to chyba coś jak lody prawda ?
ilka_86 29.04.2012 09:10
pyszności
Rafał10 25.03.2012 22:31
muszę wypróbować ten przepis! Pewnie jest pyszne ...
Joanna108
Joanna108 15.07.2011 09:31
świetne na gorące letnie dni, których jakoś ostatnio mało jest ...
Aleksandra45 07.03.2011 08:27
cudowny...
PaniMISIOWA 09.01.2011 10:21
bardzo ciekawe
Anna169Hosz 27.11.2010 15:06
Zapowiada się mega smacznie.
Karolina92 25.11.2010 18:28
to dobrze, bo u mnie trudno o orzeszki piniowe :)
Koper 29.10.2010 10:38
Dodałam do mojej księgi- kolejny przepis który MUSZĘ wypróbować :)
Kryska73 24.10.2010 07:34
pyszny i niespotykany
borgia 18.10.2010 13:17
Naprawdę jest proste. Z braku orzeszków pinii mogą być posiekane migdały.
Karolina92 18.10.2010 10:53
wydaje sie proste, a wyglada bardzo apetycznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak