Sposób przygotowania

Moja wersja pysznego i lekkiego deseru mrożonego.

2 banany (raczej większe niż mniejsze),
100 ml mleka,
1 łyżka soku z cytryny,
200 ml zimnej śmietany kremówki (30%),
1 świeże jajko,
1 żółtko równie świeże,
6 dag cukru.

Pralina:
4 dag cukru,
2,5 dag orzeszków pinii.

Sos mango:
1 bardzo dojrzałe mango*.

*Można użyć innych owoców, które lubimy.

Foremkę keksową o pojemności ok. 1 l (moja jest trochę większa, ale jest mała - a o to chodzi) wyłożyć folią spożywczą.
Banany obrać i zmiksować na puree razem z mlekiem i sokiem z cytryny. W zimnej misce ubić zimną kremówkę na sztywno, po czym wsadzić do lodówki razem z bananami, chociaż w osobnych naczyniach.
Do dużej miski wsypać cukier i dodać jajko i żółtko. Miskę umieścić w kąpieli wodnej i ubijać ok. 6 minut. Krem powinien stać się bardzo jasny i gęsty. Dodać do niego banany, a następnie wmieszać delikatnie śmietanę. Przelać całość do foremki i wsadzić na 4 godziny do zamrażalnika.

W momencie mrożenia zająć się praliną - wsypać cukier do rondelka i ostrożnie podgrzewać mieszając co jakiś czas. Należy być ostrożnym w momencie gdy się stopi i zacznie nabierać rumieńców. Powinien osiągnąć kolor miodu złotego. Do skarmelizowanego dodać pinię i wymieszać trzymając jeszcze krótka chwilkę na ogniu. Wylać zdecydowanie na płaski talerz, blachę lub pergamin (kiedyś czytałam, że dobrze jest podkład, na którym masa będzie zastygać posmarować lekko olejem neutralnym - wykorzystałam tłuszcz w sprayu, który okazał się być idealny) i delikatnie rozsmarować. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Połamać grubo wałkiem.

Na sos z mango wystarczy obrać owoc i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do pojemnika i zmiksować. Mango jest tak słodkie, że nie wymaga dodatku cukru w przeciwieństwie do truskawek czy malin, do których też radzę dodać odrobinę soku z cytryny. Myślę, że mrożone też być mogą, choć nie próbowałam... Nie każdy po prostu lubi mango.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    wydaje sie proste, a wyglada bardzo apetycznie! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Naprawdę jest proste. Z braku orzeszków pinii mogą być posiekane migdały.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    pyszny i niespotykany
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Dodałam do mojej księgi- kolejny przepis który MUSZĘ wypróbować :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    to dobrze, bo u mnie trudno o orzeszki piniowe :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapowiada się mega smacznie.
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    bardzo ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    cudowny...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne na gorące letnie dni, których jakoś ostatnio mało jest ...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    muszę wypróbować ten przepis! Pewnie jest pyszne ...
  • 1
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    to chyba coś jak lody prawda ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak. W dodatku naprawdę bardzo pyszne :). No i nie potrzeba maszynki do lodów.
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Lubię domowe lody, choć niestety rzadko robię. Ten przepis jest naprawdę dobry.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !