Sposób przygotowania

8 jajek,
5 dag masła,
2 łyżki majonezu,
3 wyciśnięte duże ząbki czosnku,
sól, pieprz,
szczypior do dekoracji.

Jajka ugotować na twardo, czyli 10 minut. Ostudzić, obrać, przekroić na pół. Łyżeczką delikatnie wyciągnąć żółtka, które następnie przecisnąć do miseczki przez wyciskacz do czosnku. I tu mam zawsze problem - ja mam taki stary, jeszcze radziecki... Nie nadaje się do tego wyciskacz z ząbkami. Tu niestety trzeba się bawić z sitkiem. Chyba, że ktoś ma jeszcze inny pomysł...
Utrzeć masło na puch, dodać majonez, przetarte żółtka, wyciśnięty czosnek, niewiele soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Soli niewiele, bo sam majonez jest słony, ale za to można pokusić się o dodatkowy ząbek czosnku...
Jajeczka, znaczy się białka napełnić farszem za pomocą łyżeczki, ułożyć na półmisku, może być na liściach sałaty, albo kto wie jeszcze czego... Szczypior umyć, pokroić w krążki i delikatnie posypać jajka.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    wspaniała przystawka!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Smaczne połączenie :).
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Joanna83

    jajeczka fajne,czosnek uwielbiam tylko po zjedzeniu,gorzej z oddechem :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    może można te żółtka przecisnąć przez praskę do ziemniaków
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    :) Ale ja nie mam...
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię takie jajka... a żółtka miksuję blenderem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    czosnkowy ciekawe jak smakują:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Odpowiednio ;). Bartku jeśli lubisz czosnek, to słowo daję, że będą Ci smakowały. Skoro nawet tym, co go nie lubią smakują (to fakt). Moc można samemu sobie dobrać - próbując przed dodaniem kolejnego ząbka.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MC_S

    Ja lubię czosnek i myślę że te jajeczka są wyśmienite.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !