Sposób przygotowania

12 surowych płatów lasagne (tęskniąc za Malmą używam Arrighi),
60 dag mielonego mięsa wołowego,
1 mała puszka obranych pomidorów,
1 duża cebula,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
oliwa,
100 ml wytrawnego czerwonego wina (lub wody),
oregano Prymat, bazylia Prymat, tymianek Prymat,
sól, pieprz Prymat, chili Prymat,
30 dag mozzarelli lub żółtego sera (gouda jest ok).

Sos:
2 czubate łyżki mąki,
2 czubate łyżki masła,
750 ml mleka,
sól, biały pieprz Prymat, gałka muszkatołowa Prymat.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć i dodać przecier pomidorowy i pomidory (jeśli są w całości – pokroić na grube kawałki).Doprawić solą, pieprzem i chili, dodać zioła – wg uznania – i podlać winem. Dusić ok. 15-20 minut.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać połowę mleka, dokładnie rozmieszać i wlać resztę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilkę pogotować – sos powinien być troszeczkę rzadszy od klasycznego beszamelu.
Rozgrzać piekarnik do 200˚C.
W naczyniu żaroodpornym rozlać trochę sosu beszamelowego na dnie, ułożyć płaty lasagne i polać beszamelem. Przykryć 1/3 sosu mięsnego, posypać startym na grubej tarce serem i znów ułożyć makaron. Polać beszamelem, nałożyć kolejną warstwę sosu mięsnego i sera, po czym znów ostatni raz powtórzyć operację. Wierzchnią warstwę stanowić powinien makaron polany beszamelem i posypany sporą ilością sera. Ser koniecznie polecam polać sosem beszamelowym, bo w czasie pieczenia, utworzy się na wierzchu apetyczna skórka. Ser nie zdąży się przypalić, tylko rozpuści się, i pięknie zrumieni. Całość zapiekać 15 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180˚C i piec 20-25 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    uwielbiam!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lemon tree

    ja też :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    to jest naprawdę pyszne
  • 4
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    uwielbiam lasagne, ale nie za często bo jest bardzo kaloryczna!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    jeszcze nie jadłam ale spróbuję
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    ładnie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Lasagne...moja słabość :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    kaloryczne, ale nie mogłabym przejść obok obojętnie...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ładnie wygląda i na pewno jest smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    z chęcią bym spróbowała :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    uwielbiam to danie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pyszne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !