Sposób przygotowania

10 dag krówek,
kilka łyżek mleka,
1 łyżeczka masła,
3 jabłka (może wejść 4 małe) typu Jonatan,
sok z cytryny,
3 jajka,
½ szkl. cukru (można deczko mniej),
½ szkl. mąki krupczatki,
proszek do pieczenia na czubek noża.

W małym rondelku stopić krówki z masłem i mlekiem. Mleka tyle, aby uzyskać gęstą masę, dającą się rozsmarować, ale nie rozlewającą się. W razie czego dolać mleka, lub odparować. Tortownicę średn. ok. 26 cm posmarować margaryną i na spodzie ułożyć wycięty tej samej średnicy pergamin. Na pergaminie rozsmarować masę krówkową.
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie cząstki i skropić delikatnie sokiem z cytryny. Ułożyć na masie dookoła dachówkowato, wypełniając całe dno tortownicy.
W misce ubić na sztywną pianę białka. Dodać cukier na 2 razy, cały czas ubijając. Do masy bezowej dodać po jednym żółtku -za każdym razem dokładnie mieszając. Na końcu dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na jabłka.
Całość piec w temp. 150ºC na złoty kolor. Nie blado złoty, tylko prawdziwie złocisty - piec około 30-35 minut.Sprawdzić patyczkiem. Biszkopt piecze się szybko. Wyjąć ciasto z piekarnika, delikatnie okroić dookoła nożem i wyjąć - nakładając na formę okrągły talerz i przekręcając całość szybko do góry nogami. Delikatnie też zdjąć pergamin.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    bardzo smaczny placek
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiosenka27

    Fajna ta masa z krówek, warto spróbować:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    jak z krówkami to na pewno pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pyszne :D
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Uwielbiam takie polaczenia smakowe
  • 0
    10703918_1692098381015658_5569143400875715120_n
    Opublikowano

    pycholka

    Super przepis, do ulubionych.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !