Sposób przygotowania

35 dag mąki tortowej,
10 dag mąki krupczatki,
4 średnie jajka.

Wymieszać ze sobą 30 dag maki tortowej i mąkę krupczatkę. Przesiać na stolnicę i w środku zrobić dołek. Wbić do niego jajka i mieszać, zgarniając mąkę z brzegów. Gdy cała mąka zostanie wchłonięta, zagnieść dokładnie ciasto podsypując stopniowo pozostałą mąką. Wyrabiać chwilę, aż ciasto stanie się gładkie.
Podzielić ciasto na 4 części i każdą dokładnie rozwałkować podsypując obficie mąką. Rozwałkować w maszynie nastawiając grubości 1-2-4. Pokroić spaghetti lub tagliatelle.
W przypadku ręcznego wałkowania zwinąć mocno oprószone mąką ciasto i pokroić nożem na paski szerokości ok. 5 mm. Chcąc uzyskać pappardelle - 1,5 cm. Chcąc uzyskać krajankę pociąć ciasto w paski szerokości 5-7 cm, złożyć po 3-4 razem i pokroić w paseczki szerokości 2 mm. W przypadku długiego makaronu należy go rozłożyć aby się nie skleił.
Gotowy makaron gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 2 minuty.
Makaron można wysuszyć. Taki gotować ok. 8-10 minut.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    najlepszy jest domowy makaron!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pamiętam, że moja babcia na każdą niedzielę robiła swojski makaron.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Też robię makaron - nie ma nic lepszego!!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    dzięki za świetny przepis
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nigdy nie dodawałam mąki krupczatki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !