Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy
10 dag mąki krupczatki,
4 średnie jajka.
Wymieszać ze sobą 30 dag maki tortowej i mąkę krupczatkę. Przesiać na stolnicę i w środku zrobić dołek. Wbić do niego jajka i mieszać, zgarniając mąkę z brzegów. Gdy cała mąka zostanie wchłonięta, zagnieść dokładnie ciasto podsypując stopniowo pozostałą mąką. Wyrabiać chwilę, aż ciasto stanie się gładkie.
Podzielić ciasto na 4 części i każdą dokładnie rozwałkować podsypując obficie mąką. Rozwałkować w maszynie nastawiając grubości 1-2-4. Pokroić spaghetti lub tagliatelle.
W przypadku ręcznego wałkowania zwinąć mocno oprószone mąką ciasto i pokroić nożem na paski szerokości ok. 5 mm. Chcąc uzyskać pappardelle - 1,5 cm. Chcąc uzyskać krajankę pociąć ciasto w paski szerokości 5-7 cm, złożyć po 3-4 razem i pokroić w paseczki szerokości 2 mm. W przypadku długiego makaronu należy go rozłożyć aby się nie skleił.
Gotowy makaron gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 2 minuty.
Makaron można wysuszyć. Taki gotować ok. 8-10 minut.