Sposób przygotowania

40 dag mąki tortowej,
3 łyżki rozmrożonego szpinaku,
3 jajka.

Szpinak najlepiej rozmrozić na sitku i przy pomocy łyżki odcisnąć z nadmiaru wody.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie ze szpinakiem. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Naprawdę lepiej jest wymieszać składniki w misce, ponieważ szpinak może zafarbować przy okazji i stolnicę. Wyrabiając bezpośrednio na blacie czy plastikowej podkładce nie ma się tego problemu...
Gotowe ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować podsypując mąką. W czasie wałkowania jednej części resztę lepiej trzymać pod przykryciem. Posiadając maszynkę przepuścić na grubościach 1-2-4. Ręcznie rozwałkowane ciasto mocno oprószyć mąką, zwinąć w rulon i pokroić nożem w paseczki. Rozłożyć oddzielając od siebie.
Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 2 minuty.

Ciasto można wysuszyć i schować do wysokiego słoika. Takie ciasto gotować ok. 8-10 minut.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    ładny ma kolor
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aneta49

    musze sprubowac
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Ciekawy przepis:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie przepadam za szpinakiem, ale taki makaron prezentuje się świetnie więc chyba bym się skusiła
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    ja podobnie jak Pyza, nie przepadam, ale bym sie skusiła
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    JA uwielbiam szpinak tylko nie lubię robić makaronu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !