Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z orzechami
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
szczypta soli,
6 dag masła,
10 dag cukru,
10 dag brązowego cukru,
2 jajka,
3 średnie bardzo dojrzałe banany,
1,5 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich,
tłuszcz do formy.
Wsadzić blachę do piekarnika (oczywiście na środkowym poziomie) i nagrzać go do 180°C. Keksówkę o długości ok. 22 cm wyłożyć natłuszczonym lekko pergaminem.
Masło przełożyć do małego rondelka i rozpuścić. Wystudzić. W tym czasie wymieszać razem przesianą mąkę, sodę, muszkat i sól.
Masło przelać do miski, dodać oba rodzaje cukru i utrzeć na krem. Dodać po jednym jajka - za każdym razem dokładnie rozcierając, a następnie rozgniecione widelcem banany. Dodać mąkę i na końcu orzechy.
Przelać ciasto do formy, delikatnie wygładzić powierzchnię (środek może być z wgłębieniem, bo podczas pieczenia i tak wyrośnie) i wsadzić do piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem (zwykłym drewnianym szpikulcem do szaszłyków). W razie zbytniego rumienienia się ciasta z wierzchu, można przykryć go pod koniec pieczenia kawałkiem folii aluminiowej.