Sposób przygotowania

Łączymy wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Wrabiamy rękoma ciasto do momentu, aż uzyska ono gładką i elastyczną konsystencję. Wkładamy ciasto do foremki suchej teflonowej lub jakiejkolwiek innej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Odstawiamy ciasto na co najmniej 15 minut w ciepłe miejscu, bez przeciągów aby wyrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Pieczemy chleb przez około 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na kratkę żeby ostygnął. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.


* Zachęcam do eksperymentowania, wariacji na temat tego chleba może być tyle ile macie pomysłów. Zamiast suszonych pomidorów i bazylii możecie dodać ze 4 duże posiekane i podsmażone na złoty kolor cebule. Zamiast siemienia lnianego możecie dodać ziarna dyni, słonecznika lub otręby. Można też zastosować więcej mąki pszennej, a mniej żytniej, wtedy chleb bardziej wyrośnie.

Komentarze

  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo smaczny:)
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    pyszny:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !