Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki chleb pszenno żytni z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mleko w proszku 2,5 łyzki
mąki pszennej 365 g
mąki żytniej 200 g
siemię lniane 1/3 szklanki
suszonych pomidorków 8
bazylia świeża 20 listków
drożdże suche 3,5 łyżeczki
woda letnia 360 ml
oliwa 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki chleb pszenno żytni z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii.

Łączymy wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Wrabiamy rękoma ciasto do momentu, aż uzyska ono gładką i elastyczną konsystencję. Wkładamy ciasto do foremki suchej teflonowej lub jakiejkolwiek innej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Odstawiamy ciasto na co najmniej 15 minut w ciepłe miejscu, bez przeciągów aby wyrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Pieczemy chleb przez około 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na kratkę żeby ostygnął. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.


* Zachęcam do eksperymentowania, wariacji na temat tego chleba może być tyle ile macie pomysłów. Zamiast suszonych pomidorów i bazylii możecie dodać ze 4 duże posiekane i podsmażone na złoty kolor cebule. Zamiast siemienia lnianego możecie dodać ziarna dyni, słonecznika lub otręby. Można też zastosować więcej mąki pszennej, a mniej żytniej, wtedy chleb bardziej wyrośnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 01.12.2012 17:47
pyszny:)
Mysiunia 21.06.2011 09:03
bardzo smaczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak