Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 2 łyżki
masło 1/4 kostki
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt.
marchew 1 szt.
karp filety z 1/2 ryby
prawdziwki 8 kapeluszy
sok z cytryny z 1/2 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony na maśle z prawdziwkami :

Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .
Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) .
Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić
Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar .
Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut .

Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 23.04.2012 22:54
Superrr przepis...
magical66 25.06.2011 19:11
ciekawy przepis
madi356 16.12.2010 22:40
pyszności:) no i jak pięknie udekorowany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak