Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z mięsa mielonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona wołowina 60 dag
byłka czerstwa 1
cebula 2
oliwki czarne 25 dag
ząbek czosnku 3
cytryny 1
olej 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pomidory z puszki krojone 50 dag
rosół 100 ml
keczup 2-3 łyżki
cukier
sól
oregano 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z mięsa mielonego

Bułkę rozmocz, Posiekać cebulę czosnek i połowę oliwek. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mięso należy wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem , otartą skórką z cytryny, posiekanymi oliwkami i połową cebuli. Całość przyprawiamy solą pieprzem i papryką. Z masy formujemy pulpeciki wychodzi ich ponad 20. Smażymy je na oleju na małym ogniu.
Na oliwie należy zeszklić pozostała cebulę i czosnkiem dodajemy oregano. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, rosół i pomidory z puszki, Do całości dodajemy pozostałe oliwki i keczup. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy solą pieprzem cukrem i papryką. Na patyczki do szaszłyków nabijamy usmażone kuleczki po 4-5 szt. Podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.10.2011 21:33
fajne !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak