Sposób przygotowania

75 dag małych najlepiej ziemniaków,
1 strąk czerwonej papryki,
1 pęczek dymki razem ze szczypiorem,
1 szkl. mrożonego groszku,
4 jajka,
4 łyżki octu winnego,
6 łyżek oleju,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
1 puszka tuńczyka w oleju - duże kawałki.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, obrać i ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić usuwając gniazda nasienne i pokroić w nieduże kawałeczki. Cebulki umyć, osuszyć, drobno pokroić razem z częścią szczypioru. Ilość tego szczypioru zależy od tego, jak go lubimy. Groszek wsypać do osolonego wrzątku i gotować kilka minut. Tak ze 3. Może 4. Ostudzić i dodać razem z cebulką i papryką do ziemniaków. Wymieszać.
Jajka ugotować na półtwardo, czyli 7-8 minut.Jak o nich zapomnimy i gotować będziemy 10 minut – nic wielkiego się nie stanie. Ale jedno jest pewne – żółtka wypadną... smak się nie zmieni. Jajka ostudzić i pokroić na ćwiartki.
Tuńczyka odsączyć, pokroić lub po prostu rozerwać widelcem na większe kawałki. Nie może to być muto, tylko wyczuwalny kawałek mięsa.
Z octu, oleju, soli, pieprzu i wyciśniętego czosnku sporządzić sos – obojętne czy rozbełtamy go w słoiku, czy bawić się będziemy trzepaczką w miseczce. Ważne jest by sporo go doprawić – ziemniaki nie są słone. Gotowym sosem zalać ziemniaki, wymieszać dokładnie, dodać tuńczyka i wmieszać delikatnie bardzo jajka. Odstawić na 30 minut do przegryzienia. Nie zawsze to jednak się udaje...

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    wyglada smacznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    wyglada smacznie
  • 5
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    na pewno super smakuje!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    smakowite danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    zjadłabym taką!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    w najblirzszym czasie wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    fajna sałatka:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    medi

    pyszna:)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    sałatka wyśmienita tylko zastanawiam się nad tymi ziemniaczkami... musiały by być jak orzeszki ,zeby mi smakowały a jeśli większe to musiałabym je przekroić i to jest bardziej realne...
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    O rany... Misiu... Ten przepis jest tu od samych moich początków na stronie i nie zwróciłam uwagi, że nie napisałam jak potraktować ziemniaki. Przepraszam wszystkich. Oczywiście masz rację - pokroić w plasterki grubości około 5-6 mm. Po obraniu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !