Sposób przygotowania

1 mała cebula,
1 duży pomidor,
8 dag dobrej kiełbasy (np. toruńskiej)
2 łyżki pasty Pindżur*
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
200 ml bulionu warzywnego,
1 łyżeczka mąki,
sól, pieprz,
1 łyżka oleju.

*Dosyć ostra pasta do kupienia w supermarketach w małych słoiczkach firmy

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju, mieszając co pewien czas. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli w momencie, gdy ta już zmięknie. Wymieszać i chwilkę poddusić.
Kiełbasę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do rondla razem z pastą Pindżur i bulionem. Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z odrobiną zimnej wody - tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki - i wlać do sosu. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    lubię ostre dania!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Muszę kiedyś spróbować przyrządzić to danie:)
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    rewelacja! :)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Borgio, zaciekawil mnie sos, ale na zdjeciu sa jakies zawijane placuszki, czy to sa nadziewane nalesniki ? do czego mozna dodawac ten sos ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak... To są naleśniki z pieczarkami - mam w księdze. Ale sos jest wyborny do domowych tortellini czy ravioli. Nam bardzo smakuje. Nawiasem mówiąc chciałabym zamienić Pindżur na harissę :). Ale to niedługo...
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    lubię ostre smaki, a tej pasty nie znam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Gorzej... szukam jej sama na półkach i nie znajduję. Ale harissę już mam - zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • 3
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    mniam, lubię ostre smaki !!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !