Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos Pindżur

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Sos Pindżur

1 mała cebula,
1 duży pomidor,
8 dag dobrej kiełbasy (np. toruńskiej)
2 łyżki pasty Pindżur*
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
200 ml bulionu warzywnego,
1 łyżeczka mąki,
sól, pieprz,
1 łyżka oleju.

*Dosyć ostra pasta do kupienia w supermarketach w małych słoiczkach firmy

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju, mieszając co pewien czas. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli w momencie, gdy ta już zmięknie. Wymieszać i chwilkę poddusić.
Kiełbasę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do rondla razem z pastą Pindżur i bulionem. Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z odrobiną zimnej wody - tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki - i wlać do sosu. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 21.04.2012 22:25
mniam, lubię ostre smaki !!!
borgia 11.07.2011 14:44
Gorzej... szukam jej sama na półkach i nie znajduję. Ale harissę już mam - zobaczymy co z tego wyjdzie.
ZEWA 11.07.2011 13:00
lubię ostre smaki, a tej pasty nie znam.
borgia 08.06.2011 21:37
Tak... To są naleśniki z pieczarkami - mam w księdze. Ale sos jest wyborny do domowych tortellini czy ravioli. Nam bardzo smakuje. Nawiasem mówiąc chciałabym zamienić Pindżur na harissę :). Ale to niedługo...
Barbara40 08.06.2011 19:43
Borgio, zaciekawil mnie sos, ale na zdjeciu sa jakies zawijane placuszki, czy to sa nadziewane nalesniki ? do czego mozna dodawac ten sos ?
Mysiunia 05.12.2010 12:30
rewelacja! :)
Izabela28 30.10.2010 12:34
Muszę kiedyś spróbować przyrządzić to danie:)
Kryska73 18.10.2010 16:14
lubię ostre dania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak