Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka warstwowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
majonez 200-250 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
ser żółty 150 (tarty)
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka warstwowa

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Składniki układamy warstwowo. Na samym dole białka starte na tarce o duzych oczkach. Warstwę białek posypujemy połową startego sera, a następnie pokrywamy warstwą majonezu. Na majonez sypiemy przyprawy, ale z umiarem, gdyż same składniki już nadadzą sałatce wyrazisty smak. Na posypany przyprawami majonez wyłożyć rozgniecionego tuńczyka, którego posypujemy warstwą posiekanej cebuli. Kolejne warstwy stanowia: reszta żółtego sera, majonez posypany przyprawami i starte na małych oczkach tarki żółtka. Niektórzy preferują dodawanie warstwy zamrozonego i startego na tarce masła między tuńczykiem a cebula, ale dla mnie jest ona zbędna. Wiem też, że występują wariacje z kukurydzą, ale ja uwielbiam tę wersję :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.05.2013 12:17
Takie sałatki bardzo lubię, często je robię w niedzielę
PaniMISIOWA 29.01.2012 11:25
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak