Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki krucho-drożdżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki krucho-drożdżowe

50 dag mąki,
8 dag drożdży,
10 dag margaryny zimnej,
3/4 szkl. mleka,
sól, kminek, ostra papryka w proszku,
żółtko lub białko do smarowania,
tłuszcz i mąką do blachy.

Blachę - taką w zestawie z piekarnikiem - wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Zrobić dołek, do którego wlać drożdże z mlekiem czy też mleko z drożdżami... Zarobić miękkie ciasto stopniowo wlewając pozostałe mleko - w ilości takiej, aby było w sam raz (może się okazać, że nie będzie potrzeba całości, albo i... może go zabraknąć). Ciasto pozostawić na stolnicy i przykryć zwykłą miską lub przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Ponieważ błyskawicznie rośnie, wystarczy mu 15-20 minut.
Stolnicę lekko wysypać kminkiem - ilość zależy od naszych upodobań, jednak bez przesady... Z ciasta formować paluszki średnicy ok. 1 cm i długości 15 cm. Na tym kminku. Ślicznie się powbija w paluszki. Układać na blasze jeden obok drugiego. Posmarować żółtkiem, posypać obficie solą i trochę mniej obficie papryką. Piec ok. 20 minut w temp. 200° C. Pyszne do barszczu, aczkolwiek same znikają jakoś tak szybciutko...
I jeszcze uwaga - ja ciasta nie solę w ogóle, wystarczy nam sól na paluszkach - jednak można dodać w trakcie wyrabiania odrobinę soli. Świetnie nadaje się do posypania gruba sól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 04.10.2011 09:35
ale super paluchy
ziutula
ziutula 22.09.2011 14:21
taki paluch lepszy od sztucznych bułek...
bami 21.09.2011 18:11
Bardzo bardzo fajny pomysł :)
kotlet 06.04.2011 23:18
fajne te paluchy
Beata73 30.03.2011 13:17
idealne do barszczyku czerwonego
marchewka 07.03.2011 22:21
wyglądają rewelacyjnie
Aleksandra45 18.11.2010 13:40
musza byc pyszne
Kryska73 16.10.2010 11:40
pyszne do barszczu czerwonego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak