Sposób przygotowania

5 jajek,
20 dag cukru pudru,
20 dag miękkiego masła lub margaryny,
20 dag mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek rumu,
1 łyżka cukru waniliowego (lub paczuszka),
50 dag śliwek węgierek (około... ),
cukier puder do posypania,
tłuszcz bułka tarta do formy.

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki - usuwając jednocześnie pestki.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodać łyżkę cukru pudru i ubić jeszcze raz, aż cukier się rozpuści. Odstawić.
W osobnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na krem, dodawać po jednym żółtka - za każdym razem dokładnie ucierając. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym dodawać do kremu małymi porcjami na zmianę z ubitą pianą. Na końcu dodać do ciasta cukier waniliowy i rum. Dokładnie wymieszać.
Dużą prostokątną formę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (część z nich i tak opadnie na dno). Wsadzić ciasto do nagrzanego do 180°C i piec ok. 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem próbując trafić w miejsce bez śliwki... Ciasto powinno przybrać pięknego złotego koloru. Wystudzić.
Dokładnie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić w romby. Tak dokładniej - pokroić jak nam się podoba.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    Dobry tylko,że śliwki zawsze opadają na dół.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mnie to w niczym nie przeszkadza, mogą być i na dnie...i tak zjem!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beata73

    bardzo smaczny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    ja akurat lubię jak śliwki są na dole, bo nie przepadam za suchymi spodami ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    fajny, ja ze śliwkami to raczej tylko drożdżowe robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !