Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 10 g
białko 4 szt.
cukier puder 25 dag
sok z cytryny 0,5 łyżeczki
kawa 1 łyżeczka
posypka czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z czekoladą

Kawę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Schłodzone białka ubij. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i szczyptę soli. Następnie powoli małymi porcjami dosypuj do piany białkowej cukier puder. Po dodaniu ostrożnie mieszaj. Gdy dodasz cały cukier puder do piany dodaj przestudzoną kawę. Wlewaj ją małymi porcjami delikatnie mieszając. Przełóż do foremki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 140 C. Susz bezy w uchylonym piekarniku około godziny.
Czekoladę deserową stop w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zostaw do ostygnięcia, często ją mieszając. Polej nią wystudzone bezy. Zanim polewa wystygnie posyp czekoladą posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 21.03.2011 10:24
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak