Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniakow duzych 10
mięsa wieprzowego chudego 0,5 kg
cebula 1
łyżki masła 2
mąka ziemniaczana
płaska łyżeczka soli 1
pieprz, kucharek Do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem

CIASTO NA KLUSKI:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Nastepnie ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praske. Do gorących ziemniaków dodajemy 1 łyżke masła i równomiernie rozsmarowywujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i mąke według uznaia, razem wszystko mieszając.

FARSZ MIĘSNY:
Łopatkę myjemy i gotujemy z dodatkiem kucharka do miękkości. Następnie mielimy maszynką do mięsa. Cebulkę smażymy na masle złoty kolor, potem dodajemy mięsko i razem mieszamy.

Nabieramy trochę ciasta, robimy dołek i nakładamy farsz. Potem formujemy kuleczkę.

Gdy zrobimy już kluski to wrzucamy na wrząca wode, delikatnie mieszajac. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Gdy kluseczki wypłyną gasimy ogień i przykrywamy pokrywką na 5 minut. Można kluseczki podac z cebulką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.07.2013 08:56
moje ulubione
eliza135 12.11.2012 20:17
podobne robię
cukiereczek 20.01.2012 08:14
super
iknkirke 30.07.2011 15:58
super
Olaa 25.04.2011 18:13
smaczne
novita23 17.04.2011 21:12
uwielbiam
cukiereczek 04.03.2011 10:29
rewelacja
MAR3STA 01.11.2010 16:47
uwielbiam takie kluseczki
Izabela28 26.10.2010 13:31
Wyśmienite:)
Ewa111 23.10.2010 22:20
pyszne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak