Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogóreczki po meksykańsku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 8 łyżek
ogórek gruntowy 2,5 kg
sól 4 łyżki
czosnek 2 główki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżeczki
ocet 10 % 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: ogóreczki po meksykańsku

Ogórki umyć i pokroić w średnie krążki. Nie obierać. Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin. Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)]. Najwcześniej otwieram po około 2 tygodniach, ale wskazana dłuższa wstrzemięźliwość

Ja na tą ilość ogórków robiłam taką łagodniejszą by dzieci mogły też ją zajadać.Dodawałam zamiast chilii paprykę mieloną łagodną i ostrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak