Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Maciuś

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg masa serowa
masło 25 dkg masa serowa
jajko 6 szt masa serowa
cukier puder 300 gr masa serowa
sok z cytryny masa serowa
mąka ziemniaczana 2 łyżki masa serowa
mak 250 gr masa makowa
jajko 2 szt masa makowa
margaryna 50 gr masa makowa
cukier 100 gr masa makowa
aromat migdałowy masa makowa
masło 1 łyżka masa makowa
miód łyżka masa makowa
herbatniki 5 opakowań dodatkowo
orzechy 0,5 szkl rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Maciuś

Masa serowa;
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z białek, wymieszać.

Masa makowa;
Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.
Dodać mak i dalej ucierać. Dodać pianę z białek.

Na dnie blachy ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć i równo rozsmarować masę makową, przykryć
warstwą herbatników. Wyłożyć i wyrównać masę serową. Piec ok. 1 godz. polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak