Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa gremolata

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1/2
skórka z cytryny
sól
pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny 1 łyzeczka
oliwa 1-2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa gremolata

Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas przygotwani potrwy do ktorej bedziemy uzywac gremolaty. Gremolata tradycyjna składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej (ale mozemy wzbogac o inne zielone warzywa). Gremolatą można posypywać potrawy, jest bogata w witaminę C. mogą to byc zupy, mięso, ryby, grzanki, inne warzywa np smazone, a takze sałatki czy kasze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak