Sposób przygotowania

½ kg twarogu
4 jajka
1/3 litra mleka
30 dkg kaszy kukurydzianej
10 dag masła
Sól

Twaróg przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z żółtkami i solą. Do masy dodać na przemian twaróg, mleko i kaszę. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto wkłada się do wilgotnej, posmarowanej tłuszczem ściereczki. Jeśli nie mamy wkładki do gotowania na parze, można związaną ściereczką z ciastem zawiesić na drewnianej łyżce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Gotować 1 godzinę. Gotowe ciasto krajać nitką w plastry i podawać z gorącym masłem, sokiem albo owocami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bernika

    co to jest nok????
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    hymn... dobre pytanie przepis ten znam od mojej babci, nigdy nad nazwą się nie zastanawiałam, ale potrawa dobra-polecam. a co do wstawiania przepisów to widziałam w takiej wersji i u innych użytkowników więc myślałam że tak można-napisałam w tej sprawie do DS(nie uzyskałam jeszcze odpowiedzi)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !