Sposób przygotowania

½ kg mąki
10 dag cukru
6 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
1 szklanka słodkiej śmietanki
8 żółtek
15 dag masła
1 kieliszek spirytusu
½ laski wanilii
Starta skórka z cytryny
½ kg smalcu

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko i 10 dag mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie dodać pozostałą mąkę, utarte z cukrem żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, dokładnie utłuczoną wanilię, stopione, sklarowane, letnie masło, sól i spirytus. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy wyrośnie, nabierać łyżką porcje i formować placuszki, nakładać do środka po pół łyżeczki odsączonych z syropu konfitur i dokładnie zlepiać. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką, gdy pączki urosną podwajając swoją objętość smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone pączki układać na bibule, aby odsączyć je z tłuszczu. Można je polukrować i posypać drobno pokrojoną, smażoną skórką pomarańczową lub obtoczyć w cukrze pudrze

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !