Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: pączki

½ kg mąki
10 dag cukru
6 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
1 szklanka słodkiej śmietanki
8 żółtek
15 dag masła
1 kieliszek spirytusu
½ laski wanilii
Starta skórka z cytryny
½ kg smalcu

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko i 10 dag mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie dodać pozostałą mąkę, utarte z cukrem żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, dokładnie utłuczoną wanilię, stopione, sklarowane, letnie masło, sól i spirytus. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy wyrośnie, nabierać łyżką porcje i formować placuszki, nakładać do środka po pół łyżeczki odsączonych z syropu konfitur i dokładnie zlepiać. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i przykryć ściereczką, gdy pączki urosną podwajając swoją objętość smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone pączki układać na bibule, aby odsączyć je z tłuszczu. Można je polukrować i posypać drobno pokrojoną, smażoną skórką pomarańczową lub obtoczyć w cukrze pudrze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 22.02.2012 22:19
ciekawe
Ada-Gaba 07.02.2012 07:04
palce lizać
Magdalena/26Mooi 08.06.2011 08:59
super!
BozenA 05.10.2010 19:45
pycha
Emilia22 04.10.2010 15:50
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak