Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik z budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: piernik z budyniem

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka sztucznego miodu
4 jajka
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
3 ½ szklanki mleka
200 g masła
8 łyżek cukru
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Papier do pieczenia

Ciasto: jaja ubić z cukrem. Dodać olej, herbatę, miód, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa: 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, wlać do gorącego mleka i zagotować.
Piernik z budyniem: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 25.01.2011 15:31
ciekawy przepis
alaaa 05.11.2010 10:30
lubię taki piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak