Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500g
por 1/2
marchewka
cebula 1
cukinia 1 duza lub 2 małe
masło 2 łyzki
sól
bulion warzywny 1 l
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1/2
skórka z cytryny
sok z cytryny 1 łyzeczka
natka pietruszki
oliwa
świezo zmielony pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por w krazkach, marchewkę w kostkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą domieszać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cukinie obrana w kostkę i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas gotowania si ezupy. Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać na talerze. Gremolatę łyżką dawać na srodek talerza do zupy. Pozostałą gremolatę postawić
w miseczce na stole, aby każdy mógł dokladac do zupy w trakcie jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 14.02.2011 22:56
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak