Sposób przygotowania

35 dag zielonej fasoli szparagowej
3 łyżki masła
½ litra rosołu
4 dag mąki
2 i ½ szklanki mleka
½ szklanki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Przyprawa do zup w płynie

Fasolę oczyścić z włókien, odciąć końce, opłukać i zagotować 5 minut. Odcedzić, dodać łyżkę masła, połowę rosołu i ugotować do miękkości. Z pozostałego masła i mąki przygotować białą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając gotować przez kilka minut. Następnie połączyć z miękką fasolą, przetrzeć przez sito, dodać resztę rosołu, przyprawić. Bezpośrednio przed podaniem wlać śmietany i posypać natką pietruszki. Najlepiej zupa smakuje z grzankami

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !