Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi NIGIRI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet ryżowy
sos sojowy
łosoś wędzony plastry 100 g
ryż do sushi 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi NIGIRI

Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 25 minut. Gdy będzie gotowy przesypujemy z torebek do miski, skrapiamy octem ryżowym, mieszamy, jeszcze raz skrapiamy octem i jeszcze raz mieszamy, i pozostawiamy do wystygnięcia. Z przestygniętego ryżu formujemy zwilżonymi (koniecznie) rękoma porcje ryżu jak na zdjęciach i układamy na talerzu. Plastry łososia smarujemy DELIKATNIE z jednej strony pastą wasabi, dzielimy na porcje i układamy na \"paluszkach\" z ryżu wasabi do dołu. Dociskamy palcami rybę do ryżu. Do miseczki nalewamy sou sojowego (dla każdego osobny), w którym maczamy nigiri przed zjedzeniem. A jemy za pomocą pałeczek lub palcami... Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 03.06.2012 12:19
wyborne
Marcin Vw1 07.01.2011 22:55
Musze sprobowac bo wyglada bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak