Sposób przygotowania

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
200 g masła roślinnego
6 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki wody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Olejek rumowy
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
Dodatkowo: 1 puszka owoców pigwy
Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Bułka tarta do wysmarowania foremki

Ciasto: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywną pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wodę, utrzeć. Do obu ciast dodać olejek.
Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić mąkę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z mąką. Ugotować budyń. Ostudzony budyń dodawać stopniowo do masła, ucierając do uzyskania puszystej masy.
Ciasto z pigwą: na jasne ciasto wyłożyć ciemne. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posmarować masą budyniową.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawe,,
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Reda

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !