Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowy chłodnik

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zsiadłe mleko 1 litr
kwas z ogórków 200 ml
śmietana 100 ml
posiekana zielenina 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
ogórki kwaszone 25-30 posiekane
jajko ugotowane na twardo 4-5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowy chłodnik

Ogórki kwaszone obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać je kwasem z ogórków i całość pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Do ogórków dodać roztarty czosnek, wymieszać i wystudzić. Mleko połączyć ze śmietaną i roztrzepać za pomocą miotełki. Dodać do zimnych ogórków. Dodać drobniutko posiekaną zieleninę i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.02.2014 22:50
lubię takie potrawy
IKrakowianka 16.02.2014 17:02
fajnie orzeźwia
Katarzyna/kate1980 17.03.2012 21:15
ciekawy pomysł
rakow2
rakow2 06.11.2011 15:46
dobry na gorące dni
ben-ka 04.08.2011 10:20
przyznam,że z ogórków kiszonych nie robię chłodników ale inne tak:)
pioge7 12.03.2011 22:07
doskonałe
Iwusia 22.06.2010 16:51
Pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak