Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z morelami i orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z morelami i orzechami

50 dag mąki
25 dag masła
5 dag cukru pudru
2 żółtka
Pół białka
50 dag moreli
Piana:
3 białka
3 czubate łyżki cukru
Cukier waniliowy
Do podsypania moreli:
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki zmielonych orzechów

Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu wyłożyć nim tortownicę tak aby brzegi były nieco wyższe. Wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego o temperaturze 250 stopni, podpiec. Sparzyć morele wrzątkiem, wydrylować. Ciasto wyjęte z piekarnika posypać wymieszana tartą bułką z orzechami, ułożyć ciasno morele otworem po pestce do góry posypać resztą startych orzechów. Ubić pianę z białek pod koniec ubijanie dodać do niej cukier zwykły wraz z cukrem waniliowym. Pianę tak przygotowaną wyłożyć na ciasto włożyć ponownie do piekarnika tym razem nagrzanego do stopni 170 i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.01.2012 11:01
smaczne
ogi18 14.12.2011 10:19
pycha
Sylwia56
Sylwia56 19.06.2011 23:40
fajne
grazia1 08.03.2011 19:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak