Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z morelami i orzechami
25 dag masła
5 dag cukru pudru
2 żółtka
Pół białka
50 dag moreli
Piana:
3 białka
3 czubate łyżki cukru
Cukier waniliowy
Do podsypania moreli:
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki zmielonych orzechów
Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu wyłożyć nim tortownicę tak aby brzegi były nieco wyższe. Wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego o temperaturze 250 stopni, podpiec. Sparzyć morele wrzątkiem, wydrylować. Ciasto wyjęte z piekarnika posypać wymieszana tartą bułką z orzechami, ułożyć ciasno morele otworem po pestce do góry posypać resztą startych orzechów. Ubić pianę z białek pod koniec ubijanie dodać do niej cukier zwykły wraz z cukrem waniliowym. Pianę tak przygotowaną wyłożyć na ciasto włożyć ponownie do piekarnika tym razem nagrzanego do stopni 170 i zapiec.