Sposób przygotowania

50 dag mąki
25 dag masła
5 dag cukru pudru
2 żółtka
Pół białka
50 dag moreli
Piana:
3 białka
3 czubate łyżki cukru
Cukier waniliowy
Do podsypania moreli:
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki zmielonych orzechów

Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu wyłożyć nim tortownicę tak aby brzegi były nieco wyższe. Wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego o temperaturze 250 stopni, podpiec. Sparzyć morele wrzątkiem, wydrylować. Ciasto wyjęte z piekarnika posypać wymieszana tartą bułką z orzechami, ułożyć ciasno morele otworem po pestce do góry posypać resztą startych orzechów. Ubić pianę z białek pod koniec ubijanie dodać do niej cukier zwykły wraz z cukrem waniliowym. Pianę tak przygotowaną wyłożyć na ciasto włożyć ponownie do piekarnika tym razem nagrzanego do stopni 170 i zapiec.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    grazia1

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ogi18

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !