Sposób przygotowania

50 dag mąki
25 dag masła
5 dag cukru pudru
2 żółtka
Pół białka
1 opakowanie cukru waniliowego
Dżem jabłkowy
10 dag cukru pudru z wanilią

Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, używając do posypania mało mąki. Ciasto pokroić w pasy, układać je wysmarowaną blaszkę łączenia pasów zagnieść palcami, ciasto posmarować dokładnie dżemem jabłkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 250 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika posypać cukrem pudrem z wanilią.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Takie proste ciasta są najlepsze
  • 1
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    lubię takie ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !