Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 1 szt
cukier
śmietana 18 proc 0,5 kubka
śliwki węgierki 0,80 (bez pestek)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Ziemniaki wystudzone przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać jajko, mąki, zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta wałki o średnicy 4 cm i formować krążki grubości 2 cm, spłaszczać je w ręku na środku ciasta, kłaść połowę śliwki i posypać cukrem.
Ciasto dokładnie zlepiać, by się nie rozkleiły, podczas gotowania.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować 4 minuty.
Śmietanę wymieszać z cukrem i polać knedle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.12.2011 09:22
extra
Koper 28.01.2011 19:51
uwielbiam takie knedle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak