Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Ciasto:

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
masło 1/2 kostki
żółtko 4 szt

Farsz:

mak suchy 0,5 kg
masło 1 łyżka
miód płynny 0,5 L
bakalie sporo
jajka 3 szt

Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła wyrabiać przez ok. 20 min. Po tym czasie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką masę. Przykryć najlepiej ściereczka i czekać do wyrośnięcia ok. 40 min.
Mak zalewamy 1 litrem wrzącej wody i wstawiamy na ok. 8-10 min na mały ogień. Przestudzić. Odcedzić i 3 razy zmielić.
W garnku rozpuścić masło, dodać miód, mak, bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać i na małym ogniu sparzać ok 10 min. ciągle mieszając. Kiedy masa przestygnie dodać jajka.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokryć ciasto farszem makowym aby ok. 2-3 cm po bokach zostało wolnego miejsca. Zwijamy jak roladę i wkładamy do podłużnej formy wysmarowanej masłem;.
Aby nam makowiec nie pękną warto nakłuć ciasto w kilku miejscach .
Piec w temp 180 stopni ok. 1 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 11.09.2011 08:00
super polecam
iwona332 01.05.2011 12:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak