Sposób przygotowania

Ciasto:

mąka 6 szklanek
masło 30 dag
śmietana 6 łyżek
żółtka 4
sól

Farsz:

kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 25 dag
cebula 2 spore
nasiona kopru 1 łyżeczka
jajko 2
sól
pieprz

Do posmarowania:
białko 2
oliwa

Mąkę przesiać, dodać składniki na ciasto, wysiekać i szybko zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 2 h.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, poszatkować i pogotować razem z nasionami kopru aż wyparuje cała woda. Pieczarki i cebule drobno pokroić i podsmażyć. Dodać do nich kapustę, dokładnie wymieszać i przesmażyć wszystko razem od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, wbić jajka, doprawić.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na pierogi. Nadziewać farszem i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    niezłe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !