Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kurczakiem, warzywami i ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4 sztuki
ryż 1 szklanka
kukurydza w puszce 2/3 - 1 puszka
groszek konserwowy 1/2-2/3 puszki
ananas w puszce 1/2- 1 puszka
Przyprawa curry orientalna Prymat
sól
koperek
cebula biała 1 sztuka
kapusta pekińska 1 mała główka
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurczakiem, warzywami i ananasem

Ryż najpierw obsmażyć na łyżce oleju tak, żeby się zeszklił i lekko zrumienił.
Mieszać co chwilkę pilnując, żeby się nie przypalił bo to całkowicie zmieni smak potrawy.
Zalać 2 szklankami wrzątku, posolić i już normalnie gotować.
Przygotować wok lub duży garnek i patelnię.
Piersi umyć i pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posolić i usmażyć w woku.
Zmniejszyć ogień tak by jedynie utrzymać temperaturę i wsypać ryż.
Kapustę pekińską poszatkować w cienkie paseczki i obsmażyć na patelni aż zmięknie.
Dodać do kurczaka i delikatnie wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni i dodać do woka.
Ananas pokroić w kostkę (lub kupić pokrojony), obsmażyć na patelni tak,
żeby się lekko przypiekł i dodać do woka.
Paprykę pokroić w kostkę wsypać do woka razem z kukurydzą,
groszkiem i przyprawić wedle uznania więcej lub mniej.
Delikatnie zamieszać. Smaczne również na zimno.

Dla ostrzejszego smaku można dodać odrobinę imbiru – tylko ostrożnie,
bo łatwo można przeholować ;)

Proponuję podsmażanie na osobnej patelni bo w tym daniu chodzi o to by wyeksponować oryginalny smak użytych składników a nie zdusić je przyprawami
i nie czekać aż się przegryzą – to nie bigos :P
Sos można podać osobno o dowolnym smaku :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak