Sposób przygotowania

Ryż najpierw obsmażyć na łyżce oleju tak, żeby się zeszklił i lekko zrumienił.
Mieszać co chwilkę pilnując, żeby się nie przypalił bo to całkowicie zmieni smak potrawy.
Zalać 2 szklankami wrzątku, posolić i już normalnie gotować.
Przygotować wok lub duży garnek i patelnię.
Piersi umyć i pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posolić i usmażyć w woku.
Zmniejszyć ogień tak by jedynie utrzymać temperaturę i wsypać ryż.
Kapustę pekińską poszatkować w cienkie paseczki i obsmażyć na patelni aż zmięknie.
Dodać do kurczaka i delikatnie wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni i dodać do woka.
Ananas pokroić w kostkę (lub kupić pokrojony), obsmażyć na patelni tak,
żeby się lekko przypiekł i dodać do woka.
Paprykę pokroić w kostkę wsypać do woka razem z kukurydzą,
groszkiem i przyprawić wedle uznania więcej lub mniej.
Delikatnie zamieszać. Smaczne również na zimno.

Dla ostrzejszego smaku można dodać odrobinę imbiru – tylko ostrożnie,
bo łatwo można przeholować ;)

Proponuję podsmażanie na osobnej patelni bo w tym daniu chodzi o to by wyeksponować oryginalny smak użytych składników a nie zdusić je przyprawami
i nie czekać aż się przegryzą – to nie bigos :P
Sos można podać osobno o dowolnym smaku :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !