Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
mąka 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
kwaśna śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masło 12,5 dag
masa makowa 1 puszka
polewa czekoaldowa gotowa 1 opakowanie
płatki migdałowe 1 opakowanie
bakalie 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, miękkiego masła, jaj i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na dnie i bokach blaszki, nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut. Masę makową wyjmujemy z puszki mieszamy z posiekanymi bakaliami. Masę wykładamy na cieście i pieczemy przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Posypujemy je płatkami migdałowymi. Odstawiamy do momentu, gdy polewa zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 13.02.2014 14:26
super makowiec
IKrakowianka 08.12.2013 20:44
jedno z moich ulubionych ciast
Wafelek2601 15.02.2013 10:32
Przepyszny, poproszę o kawałeczek.
Stenka 01.01.2013 10:34
dobry
IZABELA29 23.09.2011 08:25
ale bym taki makowiec zjadła...
misia53 21.09.2011 00:53
Oj , smaczne
ben-ka 20.09.2011 19:04
pyszne masz te ciasta:)
Iwusia 30.09.2010 11:44
Pychota ! Wiem bo robię podobnie :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak